Selecteer een pagina

In 2015 heeft de stichting Bouw voor Bouw €2500,- gedoneerd voor de bouw van woningen in samenwerking met Stichting Toetssteen.

Als bestuurslid van de Stichting Bouw voor Bouw wilde ik toch eens met eigen oog zien hoe ons geld in de 3e wereld gespendeerd wordt.

Wanneer je dan ook nog eens de kans krijgt om samen met je partner, Anja, een reis te maken naar Cambodja. Dan is de keus snel gemaakt. Zeker als je dit kunt combineren met een stukje zelfwerkzaamheid. Zweet en tranen.

De reis kende enorm grote tegenstellingen. De 1e dag kwamen we aan in Singapore, een van de rijkste steden ter wereld. De volgende dag landen we in een van de armste landen ter wereld. Hier werden we geconfronteerd met de prachtige en rijke geschiedenis van het land, direct daarna volgde de keiharde confrontatie met de armoede en ellende. Met dank aan oud-dictator Paul Pot en zijn Rode Kmer. Een van de beruchte killing fields hebben wij bezocht. Het land leidt nog dagelijks onder de gruwelen van de jaren 70. Het duurt nog zeker een generatie voor dit land er weer boven op komt.

Tijdens de laatste dagen van ons bezoek hebben we met 3 teams van elk 5 leden 20 woningen afgebouwd. De konstruktie en het dak van het gebouw stond er al toen wij arriveerden. Wij hebben eigenhandig de woningen voorzien van stalen gevelbeplatingen en houten vloerdelen, zie ook bijgevoegde foto’s.

Al met al een leerzame ervaring welke ik voor geen goud had willen missen.

Peet Mertens